Нове на сайті
Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net
Головна / Біографії / Королів-Старий, Василь Костьович – автор химерних казок

Королів-Старий, Василь Костьович – автор химерних казок

Королів-Старий, Василь Костьович (16(4).02.1897 — 11.12.1943), письменник, перекладач, науковець у галузі тваринництва.

Як письменника Василя Короліва-Старого читач нашого часу лише відкриває. Можливо, з подивом: що за письменник? Чому досі був невідомий? Все стане на місце, якщо скажемо: він з еміграції, або, як тепер узвичаєно мовити, з діаспори.

І все-таки хоч і поволі, але повертається до нас це ім’я, як і багато інших імен українських письменників, що були свого часу обставинами долі розвіяні по чужих світах. 1993 року київська “Веселка” випустила з друку “Чарівне намисто” В. Короліва-Старого — збірочку популярних казочок про гарних, працьовитих і люблячих дівчаток. Вийшла вона вперше ще 1937 року, та оце аж тепер доходить до нас. Як і твори багатьох інших письменників.

koroliv-stariyЗвідки ж було знати про нього читачеві раніше, якщо навіть у радянських енциклопедіях про Короліва-Старого не згадувалось. Раніше від нього заговорили про Наталену Королеву, його дружину, бо раніше почали друкувати у нас її твори. Принаймні, 1992 року вже були видані її “Легенди старокиївські”…

Отут є нагода сказати про те, що Наталену Королеву з роду Дуніних-Борковських зробив українською письменницею не хто інший, як він, Королів-Старий. Справа в тому, що Наталена народилася в Іспанії, зростала у Франції, а потім якийсь час жила в Києві і мусила виїхати за кордон. Їй було 30 років, коли вони зійшлися на щасливе життя і спільну творчу працю. Перша дружина Василя Костьовича покинула його ще в Києві…

Досі глухо говорилося про зв’язки Василя Короліва-Старого з Полтавщиною. Знали не більше того, що навчався в Полтаві. Але як і звідки він сюди потрапив? Невідому сторінку життя письменника розкрила випадкова зустріч у Диканьці з донькою письменника і перекладача Олекси Діхтяра Аллою Олексіївною Діхтяр. Виявилося, що дружина О. І. Діхтяра Варвара Юхимівна з роду Королівих, тобто Василь Костьович їй двоюрідний брат. 1908 року о. Костянтин, батько Василя, обвінчав Олексу Діхтяра і Варвару Корольову (написання прізвища була саме таке — на російський зразок). Це було в диканській Троїцькій церкві, настоятелем якої був о. Костянтин. Алла Олексіївна знає від матері (батько помер рано, в 1936 р.) про дружні стосунки з Василем Костьовичем в його київський період і пізніше листування, навіть після того, як Королів емігрував.

За офіційними даними, В. Королів-Старий народився у містечку Ладані Прилуцького повіту Полтавської губернії в сім’ї священика. Невідомо, коли сім’я о. Костянтина, що складалася з дружини і трьох дітей, опинилася в селі Чернещині (тепер — Диканського району), де його спіткала велика трагедія — смерть від холери дружини і двох дітей. Він залишився лише з одним сином Василем. Як розповідає Алла Олексіївна, після того о. Костянтин мав прихід у Великих Будищах, а ще пізніше, очевидно, з початку цього століття і до 1920 року служив у диканській Троїцькій церкві. Зістарівшись, він жив якийсь час у родині Діхтярів, але Олексі Івановичу за те влада колола очі, через те він змушений був повернутися в Чернещину, де й помер. Син у цей час перебував у Чехословаччині…

У своїх спогадах про С. Петлюру В. Королів згадував, як, вступивши до Полтавської бурси(духовного училища), познайомився з Симоном і підтримував цю дружбу довгі роки. Після бурси Василь Костьович вчився у Полтавській семінарії, але не пішов по стопах свого батька. Він одразу вступає до Харківського ветеринарного інституту, закінчує його і певний час працює за фахом. З його спогадів відомо, що був дільничним ветлікарем Полтавського земства у Малій Перещепині. В роки першої російської революції, що пожвавила національно-визвольний рух в Україні, В. Королів був заарештований і потрапив на деякий час до в’язниці (як він каже, “полтавські арештантські роти”). Мешкаючи на селі, займався культурно-освітньою працею, тоді ж почав дописувати до газет. Десь після 1905 року Василь Костьович уже в Києві. Через М. Левицького він знайомиться з Є. Чикаленком і приходить у редакцію газети “Рада”, стає її секретарем. У Києві Королів-Старий співпрацює й з іншими виданнями, підписуючись різними псевдонімами та криптонімами (у книзі О. Дея “Словник українських псевдонімів” (1969) їх зареєстровано аж 30, серед них, крім найбільш вживаного В. Старий, зустрічаються і такі, як К-ьов В. та Диканський В., що прямо зв’язує його з Полтавщиною). У Києві Василь Костьович стає співзасновником, а потім і директором видавництва “Час”, укладає народні календарі, пише і видає популярні книжки і брошури про догляд за тваринами (“Скотолічебник”, “Кролики” та ін.).

З великою енергією працює він у сфері культури під час української революції. В 1917 — 19 роках він редагував відомий книгознавчий журнал “Книгар” та очолював одне з кращих київських видавництв “Час”. Він дбав про “справу українську” через видання і поширення українських книжок й інших видавців закликав до цього ж (Книгар. — 1918, ч. 16).

1919 року В. Королів-Старий виїхав до Чехословаччини як член української дипломатичної місії. У Празі він працював на посаді доцента сільськогосподарської академії у Подєбрадах, видав підручники з зоології та фізіології тварин. В еміграції активно працював і над художньою творчістю — писав романи, п’єси, дитячі оповідання. 1923 року вийшов роман для молоді “Чмелик”. Цікавим є дослідження “Нечиста сила”, в якому автор по-своєму інтерпретує українську демонологію. Для дітей написав п’єсу-казку “Русалка-жаба”, оповідання “Зух Клаповух та Роман Лопух”. 1930 року опублікував спогади про Симона Петлюру, з яким не тільки навчався в Полтаві, але й співпрацював у Київському губернському земстві, зокрема в питанні упорядкування могили Т. Г. Шевченка. 1942 року в “Краківських вістях” публікувалися мемуари Короліва-Старого. Крім того, Василь Костьович перекладав з чеської мови.

Помер письменник у місті Мельник поблизу Праги. Дружина Наталена Королева прожила після нього ще понад 20 років і похована там само. Прийде час і в Диканьці буде належно вшановано пам’ять вірного сина українського народу, письменника, вченого і громадського діяча Василя Костьовича Короліва-Старого.

Джерело

Автор химерних казок

Василь Королів-Старий — це псевдонім українського письменника-казкаря Василя Костянтиновича Короліва. Відомий український дитячий письменник А. Костецький зробив припущення, що додатком „Старий” В. Королів хотів підкреслити, „що він начебто такий-собі сивобородий дідусь, який малим онучатам розповідає всілякі химерні казочки. А втім — не виключені, звичайно, й інші інтерпретації вибору псевдоніма”.

В. Королів народився 4 лютого 1879 року в селі Ладан Прилуцького повіту на Полтавщині (нині Чернігівська область). Його батько був священнослужителем при Троїцькій церкві у знаменитій Диканьці. Дядько також був священиком. І Василя віддали спочатку у Полтавську духовну бурсу, потім — у Полтавську семінарію. Але юнак бути священиком не захотів. Його завжди цікавило мистецтво, він захоплювався фольклором, досконало вивчив творчість Т. Шевченка, М. Гоголя. Згодом  Василь вирішив послужити своєму народові практично. У 1902 році він закінчив Харківський ветеринарний інститут, працював за спеціальністю і навіть видав популярний посібник з ветеринарії „Скотолічебник” та книжку „Кролики”. У той час відбуваються революційні заворушення і В. Королів не стоїть осторонь. У 1906 році його заарештували і сто днів протримали у тюрмі. Після звільнення Василь Костянтинович починає займатись журналістською та видавничою справою. У 1908 році разом з товаришами заснував видавництво „Час”, що стало одним із найбільших в країні, редагував журнал „Книгар”. У часи існування Української Народної Республіки працював шефом Київського міського ветеринарного бюро. У 1919 році як член дипломатичної місії УНР виїхав до Праги (Чехословаччина). Коли ж УНР було придушено російськими більшовицькими загонами, Василь Костянтинович не повернувся на Батьківщину. Він викладав у Подєбрадах в Українській господарчій академії, одночасно активно займаючись видавничою та літературною роботою. Тоді ж він одружився з українською письменницею Наталеною Королевою. У 20-ті роки письменник написав роман „Чмелик”, в якому розповідається про мандри юнака з Полтавщини чужими землями, збірку казок „Нечиста сила” та збірки п’єс-казок „Русалка-жаба” і „Лісове свято”. Крім того, по смерті письменника залишилося багато перекладів з чеської мови, а також малюнки, на яких відтворено природу і побут Закарпаття.

Спочатку В. Королів-Старий жив у селі Ували, згодом — оселився у селі Мельник, де і доживав віку. Часом він виїжджав у Прагу та Закарпаття, де працював художником у церквах. У 1941 році письменник закінчив свій останній твір — роман „Згадки про мою смерть”. 11 грудня 1943 року Василя Костянтиновича Короліва-Старого не стало.

Чарівне намисто

Перше видання цієї книжки вийшло у 1937 році. Тоді у вступному слові до „Чарівного намиста” В. Королів-Старий писав: „Для дітей усіх народів і сьогодні лишаються невмирущою спадщиною певні світові казки, як-от „Попелюшка”, „Приспана царівна”. Але ж і ці казки кожен народ переказує інакше, в рідному дусі”. Так само вчинив і автор „Чарівного намиста”. Він скористався відомими сюжетами казок різних країн Європи, наблизивши їх до реалій українського життя. І зробив це настільки майстерно, що коли їх читаєш, здається, що ці казки суто українські. І природу у них змальовано нашу, і дія відбувається то у карпатському селі, то у козацькому хуторі, то в українському місті. І діють у цих казках князі, князенки, прості козаки і козацький полковник. І імена героїв нам знайомі — Ігор, Гнат, Кіндрат і навіть наш маленький чарівний дух на ім’я Шилохвостик. Усі казки збірки мають дуже несхожі сюжети, але є у їхньому змісті одна спільна особливість — головними героями у них виступають працьовиті, люблячі, добрі дівчата — дві Іванки, Маруся, Лідочка, Оксанка, Розалька. До того ж у всіх казках добро перемагає зло, правда долає кривду і висловлена автором віра у те, що між людьми запанує взаєморозуміння, любов і справедливість. І коли ти уважно прочитаєш усі казки збірки, то „ …переконаєшся, що тобі вдалось-таки зібрати окремі намистинки з чарівного разка казок усього світу”.

Нечиста сила

Близько ста років тому далекого тисяча дев’ятсот бідувадцятого року відбулось урочисте зібрання невидимих сил з усього світу. А проводили це дійство на Лисій Горі під Києвом персонажі нашої української міфології. Це були Чорти, Мавки, Лісовики, Русалки, Водяники, Упирі, Злидні та найповажніший серед них — Вій. І вирішила тоді нечиста сила повідомити людей про те, якою вона насправді є хорошою, доброю та чистою.

Хай правда по світу полине,
Щасливі хай будуть всі люди…
Відціль, з чарівної Вкраїни,
Хай радість розійдеться всюди!..

Таку пісню співали Русалки на тому зібранні. Про це дізнався письменник В. Королів-Старий і розповів дітям у казках збірки „Нечиста сила”. Адже писати для дітей було його найвищою і найшляхетнішою метою. „Нечиста сила” уперше вийшла друком 1923 року. І відразу стала популярною. Хоч казки у книжці написано на фольклорній основі, кожна з них відзначається самобутнім сюжетом. Крім згаданих уже персонажів невидимого світу, у казках діють Хухи, Потерчата, Літавиця, Вовкулака, Мара, Потороча Хрипка, Чортова мати та інші. Хоч люди ставляться до них по-різному, усі ці потойбічні сили непомітно для людського ока чесно роблять свою роботу, добре ставляться до людей, як можуть, допомагають  дорослим і дітям, прагнуть оберігати їх від злих вчинків, сварок, поганих думок. І навіть Перелесник, який причетний до загибелі прегарної дівчини Оленки, теж учинив це без злого наміру. У побуті усі ці герої невидимого світу живуть скромно, але як і люди, також хочуть теплого та доброго ставлення до себе.

Збірка приваблює не лише заманливим змістом, легкістю сприйняття, а й добірною українською мовою. На її сторінках час-від-часу зустрічаються  маловживані тепер слова, назви предметів, що також мало використовуються у нашому сучасному житті. Крім того, казки письменника — це прекрасні сюжети для мультиплікаційних та художніх фільмів для дітей.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *