Нове на сайті
Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net
Головна / Виховна робота / Кальян небезпечний для здоров’я. Шкода від кальянів

Кальян небезпечний для здоров’я. Шкода від кальянів

Є багато людей, які все ще наївно вважають, що куріння кальяну – нешкідлива забава. Сподіваюся, їм стане в нагоді ця стаття, в якій зібрано інформацію з різних джерел.

Кальян не є безпечною альтернативою паління

Курець кальяну протягом звичайного годинного сеансу може вдихати стільки тютюнового диму, скільки міститься в більш ніж 100-200 сигаретах, попереджає Міністерство соціальних справ. У своїй заяві повідомляє, що дим кальяну, навіть після проходження через водяний фільтр, містить у великій кількості чадний газ, солі важких металів і хімічні сполуки, що викликають рак. Водний фільтр утримує частину нікотину, але не гарантує безпеку куріння і не запобігає появі залежності.

Всякий тютюн містить отруту, що викликає залежність – нікотин, який є одним із регуляторів кількості споживання тютюну. Курець сигарет курять до тих пір, поки не задовольнить організм звичної дозою нікотину. Для насичення нікотинового голоду при палінні кальяну йде 20-80 хвилин.

Якщо курець сигарет протягом 5-7 хвилин робить приблизно 8-12 затягувань і вдихає 0,5 – 0,6 літрів диму, то при палінні кальяну робиться 50-200 затяжок, кожна з яких містить 0,15 – 1,0 літра диму. Тому курець кальяну за один сеанс куріння може вдихнути в себе більше диму, ніж при курінні 100 сигарет.

При знаходженні в накуреній кімнаті некурящого його здоров’я наражається на небезпеку , така ж ситуація складається і в суспільстві курців кальяну. У цьому випадку ще додається шкода від чадного газу, що виділяється при горінні вугілля, і інші хімічні сполуки.

yaka-shkoda-vd-kurnnya-kalyanu-na-organzm_311Кальян небезпечний для здоров’я

Швидкому розвитку туризму супроводжує всесвітнє поширення зародився в Північній Африці та Азії культу куріння кальяну або, на розмовному мовою, “водяний трубки”. За спостереженнями представників естонських туристичних фірм, кожен десятий повертається з Єгипту або Туреччини турист привозить разом з іншими сувенірами з собою і кальян.

Куріння кальяну вважається невинним компанійським проведенням часу, чому сприяє оману, згідно з яким тютюновий дим, що проходить через водяний фільтр трубки, не може бути таким же шкідливим для здоров’я, як дим від куріння сигарет. Крім того, що в кальянний тютюн додані різні смакові речовини і аромати, які усувають властивий тютюну гіркий смак, на упаковці кальянного тютюну часто міститься позначка, що цей тютюн містить “всього” 0,5% нікотину і 0% смол, що в свою чергу зміцнює впевненість у нешкідливості куріння “водяний трубки”. Оманлива реклама у Інтернеті пропагує куріння кальяну як самого безпечного виду куріння.

Кожен курець кальяну повинен мати на увазі, що:

– кальян не є безпечною альтернативою паління сигарет;
– за звичайний одночасово сеанс куріння кальяну людина вдихає в 100-200 разів більша кількість диму в порівнянні з викуреної сигаретою;
– кальянний дим, навіть пройшовши через водяний фільтр, містить велику кількість частинок токсичних речовин, в т.ч. окису вуглецю, солей важких металів і хімічних сполук, що викликають рак;
– ні водяний фільтр кальяну, ні інші додаткові засоби захисту не забезпечують безпеки куріння кальяну для здоров’я і не виключають виникнення залежності;
– загальне використання мундштука кальяну кількома курцями містить ризик зараження яким-небудь важким інфекційним захворюванням, у тому числі туберкульоз і запаленням печінки;
– перебування в суспільстві курітелей кальяну таке ж пасивне куріння, воно загрожує здоров’ю некурящого, діючи, рівносильну перебуванню в приміщенні, задимленому сигаретою . При цьому додаються продукти згоряння використовується як пального речовини для кальяну деревного вугілля у вигляді окису вуглецю та інших хімічних сполук.

Хоча водяний фільтр кальяну поглинає частину нікотину, навіть початківець курець, експериментує з “водяний трубкою” , може отримати дозу нікотину, достатню для утворення залежності в організмі. Небезпеки куріння кальяну не обмежуються лише нікотином, тому що вдихання тютюнового диму в такій великій кількості означає одночасно потрапляння в організм чадного газу, солей важких металів, канцерогенних і пр. хімічних елементів у кількості, шкодить організму, тому що вода не утримує в повній мірі всю “димову хімію”. Про це знають як виробники кальяну, так і торговці, які, рекламуючи абсолютно безпечне куріння, пропонують кальян, оснащений мундштуком з фільтром з активованого вугілля або наповнений бавовною, або ж пропонують в якості додаткового захисного засобу додаються у воду кальяну хімікати та спеціальні пластикові углевие фільтри для утворення більш дрібних бульбашок. Ніякої гарантії безпеки вони не дають. Вдихувані кількості диму, звичайно, варіюються, в залежності від моделі кальяну і способу куріння, але жоден вид кальяну як пристосування для куріння не є безпечним для здоров’я, будучи істотним чинником ризику виникнення хронічних легеневих і серцево-судинних захворювань і ракових пухлин.

Кальян зі своїм приємним ароматом і м’яким смаком є ??особливою принадою для підлітків, які ніколи раніше не пробували курити і не курили. Саме це справжня пастка – освіта залежності без того, щоб людина сама це усвідомлював. Початковий азарт поступово змінюється звичкою, що відкриває шлях до куріння сигарет, а там вже не далеко до вживання наркотиків. Також нерідкі й молодіжні кальянні вечірки, де в кальяні замість води використовуються алкогольні напої (в основному вино), або замінюється курильний тютюн коноплями.

Примітно, що міфічне уявлення про безпеку кальяну поширене, поряд з манією кальянного куріння , як у Європі, так і в Америці, тоді як починає зникати в багатьох ісламських країнах. Так, все більше ісламських країн вводить заборону на куріння кальяну у внутрішніх приміщеннях в місцях дозвілля. Статті нашого закону про тютюн, що стосуються заборони куріння в кафе, барах, нічних клубах і інших підприємствах сфери харчування вступили в силу в червні 2007 року. У зазначених місцях дозвілля дозволяється курити у внутрішніх приміщеннях тільки в спеціально відведеному для цього приміщенні, яке оснащене відповідною вимогам вентиляцією, причому пристрій такого приміщення не є обов’язковим для підприємства.

Шкода від куріння кальяну

Наукові дослідження показали, що фільтрування диму тютюну через воду в кальяні скорочує зміст: нікотину, до 90% фенолів, до 50% дрібних твердих частинок, бензопірену (benzo (a) pirene), ароматичних вуглеводнів поліціклікена (polycyclique). Відзначається скорочення канцерогенного потенціалу диму, який перетнув воду в порівнянні з тим, який не пройшов такий фільтрації.

Проходячи через воду, дим очищується від акролеїну (acroleine) і ацеталдегіда (acetaldehyde), речовин, шкідливих для альвеолярних макрофагів (macrophages), головних осередків захисту легень і важливих елементів імунної системи людини. Акрам Шафи (англ. Akram Chafei) у своїх дослідженнях єгипетського кальяну відзначає, що куріння кальяну, як і куріння сигарети, “… несе гострі зміни в легеневій функції”! У той час, як дим сигарети зачіпає маленькі закінчення дихальних шляхів бронхіол, що беруть участь в легеневому кровопостачанні, дим кальяну “… виробляє негайний ефект на великих дихальних шляхах”!

Вміст у крові котініну (англ. cotinine) у курців кальяну підвищено, в порівнянні з курцями сигарет. Автор одного дослідження, Катрін Мекарон, вважає, що, якщо ймовірно, що дим, проходячи через воду, втрачає концентрацію деяких зі своїх компонентів, то інші елементи залишаються, ймовірно, незмінним. На цій підставі дослідники вважають, що “очищає” результат дії води на дим анулюється. Перестаньте цитувати цю дурне дослідження! Воно по-перше одне єдине (!), Але на нього всі посилаються! По-друге, що це за “наукове” дослідження, в якому постійно зустрічається слово “ймовірно”! Питається, що вона досліджувала??? І як? На кафейного гущі ворожила? Може втрачає, а може не втрачає … Це в трамваї так можна міркувати, а не в науці.

Кальян проти сигарети

Куріння кальяну, вважалося раніше менш шкідливим, ніж паління звичайного тютюну, насправді настільки ж небезпечно і також призводить до низки небезпечних захворювань. Згідно з останніми медичним дослідженням година куріння кальяну рівносильний 100 викуреним сигарет. У Єгипті, де культура куріння кальяну надзвичайно розвинена, влада вже заявляють про обмежувальні заходи, пов’язаних з цієї екзотичної забавою. Між тим кількість любителів кальяну в Європі швидко зростає.

“Лікарі серйозно стурбовані тим, що куріння кальяну стає все більш популярним в європейських країнах”.

За даними досліджень Всесвітньої організації охорони здоров’я, дим кальяну містить стільки ж вуглекислого газу, дьогтю і важких металів, що й звичайні сигарети. Про те ж говорять і дані аналізів німецького Центру з вивчення проблем раку.

Головна відмінність полягає в кількості і якості вдихуваного курцем тютюнового диму. Так, зміст Беріл, хрому, кобальту і нікелю в димі кальяну у багато разів перевершує зміст цих шкідливих для здоров’я людини речовин в сигаретному димі. Помилковим вважають фахівці ідумку про те, що вода служить свого роду фільтром, що знижує вплив шкідливих речовин.

Не потрібно забувати і про те, що ритуал кальянокуренії досить тривалий – він триває від півгодини до години. Одна година куріння кальяну рівносильний 100 викуреним сигарет – це значно більше, ніж передбачалося раніше, відзначають фахівці ВООЗ.

Всього ж, за даними німецького Центру з вивчення проблем раку, куріння кальяну є пристрастю більше 100 млн. чоловік у світі, насамперед – у Північній Африці і Південно-західній Азії, передає АМІ-ТАСС.

За допомогою спеціального апарату Smokelyzer було виміряно альвеолярне вміст CO у різних типів курців. Висновки збіглися з результатами, у курців кальяну був виявлений підвищений рівень моноксиду вуглецю. Цей газ утворюється в процесі будь-якого повільного або неповного спалювання, як це відбувається з тютюном в кальяні. Рівень моноксиду вуглецю коливається в рамках від 10 ppm до 60 ppm, в залежності від індивідуума і ступеня провітрювання приміщення – у непровітрюваній кімнаті, підвищений вміст CO – до 28%. Саме цей газ провокує збільшення частоти серцевих скорочень.

Що стосується незначного сп’яніння, що спостерігається у курців після куріння кальяну, воно не викликано ніякими опіатами, до того ж і не містяться в тютюні для кальяну, а обумовлюється дією того ж моноксиду вуглецю.

Нарешті, завзятий курець кальяну пояснює, що він не може не курити кальян більше двох днів. Цей термін пов’язаний не з напіврозпаду нікотину, який відбувається приблизно через 2 години після куріння, а з котонін (cotinine), напіврозпад якого коливається між 15 і 20 годинами. При всій великій кількості, сьогодні немає стрункої гіпотези про природу такої залежності.

Міністерствам охорони здоров’я, сьогодні варто було б спрямувати свої зусилля на розробку продукції для кальяну, знижує вміст в димі сигарети моноксид вуглецю, це можуть бути альтернативні джерела нагрівання , наприклад електричні, які замінять спалювання вугілля або спеціальні фільтри.

Тютюновий дим у будь-якому вигляді викликає незворотні зміни в організмі, особливо на генному рівні, і дія його на організм і здоров’я до кінця не вивчено. Тому шкода від куріння кальяну може проявити себе в кількох поколіннях курця.

Шкода від куріння кальяну може відбитися на здоров’ї дітей та онуків курця. І навіть на здоров’я правнуків! Це має змусити задуматися курців. А в деяких районах Індії, незважаючи на очевидний шкоду від куріння кальяну, дорослі дають спробувати кальян дітям. Це просто безвідповідально.

Дорослі тепер завдають шкоду від куріння кальяну своїм дітям, викурюючи кальян будинку, в квартирі. Але давати своїм дітям цю отруту, це повинно шокувати Всесвітньої Організації Охорони здоров’я. І примусити курців повірити, що шкода від куріння кальяну – це не вигадки, а дуже серйозно.

Джерело: http://www.health.rin.ru

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *