Нове на сайті
Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net
Головна / Літ 6 клас / Пісні літературного походження. Микола Вороний. Тарас Шевченко (презентація до підсумкового уроку)

Пісні літературного походження. Микола Вороний. Тарас Шевченко (презентація до підсумкового уроку)

Пісні літературного походження. Микола Вороний. Тарас Шевченко

Уривки з тексту презентації:

Павло Чубинський був звинувачений шефом поліції в авторстві: «возмутительных песен и прокламаций», «за вредное влияние на умы простолюдинов». У 23-річному віці він був висланий на проживання під наглядом поліції в Архангельську губернію саме за авторство славетного вірша.

Лише Іван Франко та Леся Українка визначили «Ще не вмерла Україна» як національний гімн.

Після проголошення незалежної Української держави в січні 1918 р. пісня «Ще не вмерла Україна» звучала як національний гімн при УНР (Українська
Народна Республiка), ЗУНР (Західноукраїнська Народна Республiка), Гетьманаті та Директорії.

Хоча, протягом національно-визвольних змагань «Ще не вмерла Україна» звучала як гімн, однак офіційне затвердження вона одержала лише 15 березня 1939 р. – як гімн Карпатської України.

Історія створення українського гімну починається 1862 року, коли український етнограф, фольклорист і поет Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна». 

На хвилі піднесення українського патріотичного і духовного життя на Галичині в 60-х роках XIX ст. в одному із львівських журналів було надруковано вірш «Ще не вмерла Україна». Цей вірш сподобався М. Вербицькому своїм патріотичним змістом, легкістю форми, і він поклав його на музику спочатку як солоспів у супроводі гітари. Згодом М. Вербицький зробив із пісні-солоспіву хорову композицію.

Президією Верховної Ради України 15 січня 1992 року було затверджено музичну редакцію Державного гімну України («Ще не вмерла Україна»), автором якої є Михайло Вербицький.

Перегляд презентації у картинках:

Лінк на “Ой у лузі червона калина”

Лінк на “Як тебе не любити, Києве мій”

Лінк на “Тече вода в синє море”

Історична довідка про Івана Підкову

Google-презентація із відеоматеріалами доступна за лінком.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *