Нове на сайті
Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net
Головна / Дистанційне навчання / Олександр Гаврош “Неймовірні пригоди Івана Сили”. Уроки під час дистанційного навчання. 7 клас

Олександр Гаврош “Неймовірні пригоди Івана Сили”. Уроки під час дистанційного навчання. 7 клас

Українська література: підруч. для 7 кл. загальноосвітн. навч. закл. / О.М.Авраменко. – К.: Грамота, 2015.

Урок №1

Своїм успіхом я зобов’язана тому, що ніколи

 не виправдовувалася і не приймала виправдань від інших.

 Флоренс Найтінгейл

Тема: Олександр Гаврош. Коротко про письменника. “Неймовірні пригоди Івана Сили”. Повість про пригоди українського силача, що став чемпіоном Європи з кількох видів спорту, об’їздив півсвіту, здобувши безліч перемог.

  1. Біографія Олександра Гавроша.

Презентація вчителя.

Підручник, с. 254

Матеріали сайту вчителя

2. Літературний паспорт твору. (Записати)

Тема: розповідь про Івана Фірцака – людину неймовірної сили.

Ідея: показати на прикладі життя Івана Сили як ставити мету та як її досягати.

Головні герої: (Прочитати)

  •  Іван Сила,
  • Міха Голий,
  • агент Фікса,
  • карлик Піні,
  • мадам Бухенбах,
  • Фандіго, міс Крокі,
  • Пацака Макурі,
  • Мілка,
  • Піцікато,
  • Пандорський,
  • доктор Брякус

Країни, у яких відбуваються події – Чехословаччина, Англія, Німеччина, Америка, Японія.

Композиція (Записати)

Експозиція – приїзд Івана до столиці з метою знайти роботу та самореалізуватися.

Зав’язка – тренування героя в доктора Брякуса, встановлення першого рекорду, робота в цирку мадам Бухенбах.

Кульмінація – виборювання Іваном титулу найсильнішої людини світу

Розв’язка – вимушений розпад цирку Бухенбах

Проблематика твору “Неймовірні пригоди Івана Сили” (Прочитати):

  • добро і зло
  • дружба і любов
  • вміння самореалізуватися
  • взаємини батьків і дітей
  • кохання і щастя
  • чесність і підступність

3. Характеристика твору (Вивчити)

“Неймовірні пригоди Івана Сили” – казка про життя реальної людини. А сам О. Гаврош наполягає на тому, що  цей твір — дитяча казка. Але, як на мене, розповідь про Івана Силу – це пригодницька повість про видатну людину.

Прототипом образу Івана Сили стала реальна і людина – Іван Фірцак (сценічне ім’я — Кротон), якого на Закарпатті знають усі. Кротон довгі роки виступав із цирком, і своїми силовими номерами дивував усіх. Глядачі десятків країн аплодували атлетові, але, повернувшись на Україну, він змушений був виживати і за мізерну плату влаштовувати імпровізовані «гастролі» у дворах.

Через сорок років після смерті богатиря про нього згадали небайдужі до історії країни люди.“Неймовірні пригоди Івана Сили”, попри казкову форму, — твір про реальне життя, у якому поряд із благородством існує зажерливість і брехливість. О. Гаврош відтворив історію незаслужено забутого українського силача, але все-таки це художній твір, а тому в ньому діють придумані автором герої.

4. Читання твору. Розділи 1- 12.

Підручник, с. 254- 261

Читати твір повністю: скористайтесь матеріалами сайту вчителя

5. Домашнє завдання.

  • Записати літературний паспорт твору та композицію.
  • Читати розділи 1-12 “Неймовірні пригоди Івана Сили”
  • Напишіть, чому, на вашу думку,  Іван Сила подружився із Міхою Голим.

Урок №2

Прагніть не до успіху, а до цінностей, які він дає. 

Альберт Айнштайн

Тема: Іван Сила (Іван Фірцак) – утілення непереможного духу українського народу, його доброти й щирості

  1. Повторення змісту прочитаних розділів.

Вікторина. Розділи 1-12 (Обов’язково виконати, фото останнього слайду надіслати на пошту)

2. Біографічні відомості про Івана Фірцака. (Вивчити)

    Іван Федорович Фірцак (Кротон) — український борець, боксер, боєць вільного стилю, силач, артист цирку.  У 1928 році був визнаний найсильнішою людиною планети. Деякі силові трюки Івана Фірцака-Кротона досі ніхто не може повторити.

   Народився в 28 липня 1899 року с. Білки ( Іршавського району на Закарпатті), у селянській родині. Неймовірна фізична сила юнака швидко привернула до нього увагу. У двадцять років Кротон подався на заробітки до Праги. У 1919 році завдяки рекомендаційному листу Вацлава Прохазцки, що служив нотарем у Білках, Іван Фірцак потрапляє на празький завод, власником якого був брат чиновника. Деякий час Іван працює оператором корби, за допомогою якої піднімали вантажі. Після заводу Прохазки Іван Фірцак влаштувався вантажником на залізничному вокзалі, де була чітка оплата за кожен перенесений кілограм ваги. Норму атлет відробляв за півдня.

Як спортсмен-аматор став відомим та популярним у 20-х роках, коли почав перемагати на бійцівських турнірах і змаганнях у Празі. Першим спортивним поєдинком для закарпатця став бій із мандрівним силачем Вілетом, що заробляв собі на прожиток виступами на вуличних аренах. Бій для Вілета скінчився повною поразкою. Під час поєдинку Івана Фірцака помічає тренер Ондржей Нейман, який на тривалий час стає наставником силача. Фірцак називав його “паном професором”. Юнак тренувався із 25-кілограмовою гирею. Не тільки носив її вдома у дворі, а і їздив із нею трамваєм.

3. Читання наступних розділів.

Розділи 13- 27

Читати повністю:

  • Скористайтесь матеріалами сайту вчителя


  • Читати скорочено:

Підручник, с. 262 – 268

4. Домашнє завдання.

  • Виконати вікторину (1). Надіслати фото останнього слайду.
  • Знати зміст 1 – 27 розділів.
  • Напишіть, якою ви собі уявили мадам Бухенбах. Як ви до неї ставитесь?

Урок №3

За свою кар’єру я пропустив понад 9000 кидків, програв майже 300 ігор. 26 раз мені довіряли зробити фінальний переможний кидок,

 і я промахувався. Я зазнавав поразок знову, і знову, і знову. 

І саме тому я домігся успіху.

 Майкл Джордан

Тема: Морально-етична проблематика твору: добро і зло, справжня дружба і любов, чесність і підступність

  1. Вікторина за змістом. Розділи 13-25.

Фото останнього слайду надіслати на пошту.

2. Читання останніх розділів (26- 36)

Підручник, с. 270- 277

Читати твір повністю:

скористайтесь матеріалами сайту вчителя

Розділи 16-35

Розділ 36

3. Цікаві факти про Івана Фірцака. (Вивчити)

         У 1922 році на чемпіонаті з важкої атлетики Чехословаччини Іван Фірцак підняв вагу 150 кг і здобув золоту медаль. Став першим важковаговиком в історії чехословацького спорту, що виграв першість республіки. Незабаром став чемпіоном Чехословаччини з рукопашного бою. Він неодноразово ставав переможцем празького клубу важкоатлетів “Прага-Бубенеч”. Іван Фірцак 70 разів перемагав у боротьбі з гирьового спорту, був переможцем конкурсу краси тіла в Парижі.

Одним із суперників Івана Фірцака був чемпіон країни Колар Грдлічка, з яким відбулась сутичка в ресторані “Слован”. Фірцак був змушений заплатити штраф, бо чех служив у поліції. Після офіційного виграшу першості Іванові також запропонували стати правоохоронцем, але він відмовився.

   Під час поїздки до Карлових Вар, автомобіль, яким керував тренер Івана Фірцака, потрапив в аварію. Ондржей Нейман загинув, а Іван шість тижнів провів у лікарні. Поліція заарештувала його, звинувативши в убивстві. Згодом двоюрідний брат Неймана адвокат Гайхел взяв Фірцака на поруки, сплативши велику грошову заставу.

Залишивши аматорський спорт, Кротон-Фірцак долучився до циркового мистецтва. Він став артистом відомого празького “Герцферт-цирку”. Мачок Маклер, головний постановник, що 30 років пропрацював у цьому цирку, запропонував Іванові стати зіркою арени. З “Герцферт-цирком” Іван Фірцак об’їздив півсвіту, полонивши своєю майстерністю Угорщину, Болгарію, Грецію, Румунію, Францію, Данію, Нідерланди, Польщу, Канаду, США та багато інших країн. Загалом виступав у 64-х країнах світу. Фірцак, якого на афішах називали Іваном Силою, виходив на сцену перед великими аудиторіями у Відні, Берліні й Вашингтоні, де рвав залізні ланцюги, жонглював важкими предметами (гирі, кулі, штанги), лежав на розбитому склі, тримаючи на собі 500 кілограмів ваги, зубами тягнув вантажівки, гнув пальцями цвяхи, робив із них різні фігури, які роздавав глядачам. За його феноменальну силу, трюки, багато унікальних рекордів світова громадськість присвоїла Іванові Фірцаку ім’я античного героя Кротона.

  У США Іван виконав рекламний трюк : ліг на землю й легкове авто переїхало йому через горло. Фотокартка цього номера обійшла чимало американських газет. Згодом він увів його до своєї програми під назвою “Людина під колесами машини”.

  В 1927 році власники концерну “Форд”, на знак пошани, подарували Фірцакові іменний автомобіль. Після місячних гастролей “Герцферт-цирку” в Лондоні королева Великобританії, яка відпочивала зі своїм почтом у Блекпулі, запросила гостей показати програму в п’ятитисячному залі цирку Тауер. Тут Іван тягнув ланцюгом вантажну машину, наповнену людьми. На прохання королеви Іван Фірцак у шкіряних рукавицях на ринзі помірявся силою із суперважковаговиком, на той час чемпіоном світу з боксу Джоном Джексоном. Бій закінчився поразкою Джексона, якому Кротон проломив грудну клітку — удар був настільки потужним, що тріснула рукавиця. Після поєдинку Джексон не витримав і викинувся з вікна багатоповерхового будинку. Внаслідок цього випадку, Іван Фірцак зазнав нападу прихильників Джона Джексона, які сильно травмували голову спортсмена та спричинили відкритий перелом черепа. Відтак, лікарі змушені були імплантувати золоту пластину в пошкоджену кістку. Два місяці атлет ходив із забинтованою головою, а надалі виступав у перуці. Як компенсацію та як визнання Івана Фірцака за видатного борця, королева Англії подарувала йому унікальний пояс, манжети й шолом, прикрашений діамантами й рельєфним зображенням левів.

Згодом Іван розірвав 10-річний контракт із цирком раніше домовленого терміну й через суд виплатив власникові велику компенсацію — 100 тис. крон. Повернувся в рідне село в кінці 1930-х рр. Коли угорці після окупації Закарпаття в 1939 році захотіли конфіскувати у Фірцака автомобіль “Форд”, він розтрощив його кувалдою. За це був покараний : його посадили до в’язниці й побили. Після встановлення радянської влади НКВС конфіскувало у Кротона всі його нагороди, відзнаки й навіть фотографії. 

4. Домашнє завдання.

  • Прочитати твір до кінця
  • Виконати вікторину (1)

Підготуватись до твору (фанфіку) – власної версії про Івана Силу. Збирання фактичного матеріалу. (твір 11.05.2021) Короткий запис основних фактів (див. і попередній урок)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *